Dzień Dyrektora
We wtorek obchodziliśmy Dzień Dyrektora. Każda z grup od rana bardzo ciężko pracowała aby sprawić miłą niespodziankę naszej Pani Dyrektor. Prezenty były bardzo ciekawe i pomysłowe: słoneczko z promieniami w kształcie rączek, bukiet kwiatów, kartka z życzeniami, batoniki na słodko z rymowankami i cisto szpinakowe w kształcie misia (przepis w załączniku:)). Podczas wspólnego świętowania zaśpiewaliśmy Pani Dyrektor „Sto lat”, następnie wręczyliśmy prezenty i mocną Ją uściskaliśmy. Oczywiście Pani Dyrektor była przygotowana i przyszłą do nas z koszykiem pełnym cukierków 🙂
Załącznik nr 1.
Ciasto ze szpinakiem
Składniki (forma 12 x 22 cm):
- 170 g mąki
- 200 g cukru
- 100-150 g listków świeżego szpinaku
- 110 ml oliwy z oliwek (albo oleju rzepakoweo)
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oraz:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 90 g cukru pudru
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
Listki szpinaku opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż do blendera, wlej oliwę i razem zmiksuj na gładką masę.
W misce zmiksuj jajka razem z cukrem na puszystą masę, dodaj esencję waniliową, sok z cytryny oraz szpinak zmiksowany razem z oliwą – całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj tylko do połączenia składników
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i przecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto ostudź, wyjmij z foremki, polukruj (wymieszaj cukier puder z sokiem cytrynowym) i posyp kolorową posypką.